TOERISME PUTTEN

KLEIN DORPJE?

Voor veel mensen is Putten een klein dorpje op de Veluwe. De werkelijkheid is dat Putten inmiddels een volwassen plaats is met 24.000 inwoners. Met een grote industriële- en agrarische sector en natuurlijk met het leukste winkelcentrum van Midden Nederland. Toerisme is erg belangrijk voor Putten en dat is niet zo vreemd, want we hebben heel veel te bieden. Prachtige natuur, heel veel wandel- en fietsmogelijkheden en natuurlijk ook een rijke geschiedenis.

HISTORIE

Meer dan 4000 jaar geleden woonden er al mensen in Putten. Vlak bij het centrum kunt u in het “Putterbos” wandelen tussen eeuwenoude grafheuvels. In 1920 is er zelfs een “Merovingisch” grafveld uit het jaar 500 in Putten ontdekt. De opgegraven gouden voorwerpen wezen op rijke bewoners met contacten in heel Europa. De meer recentere geschiedenis is minder mooi: Putten behoort tot de drie dorpen in Europa waar de Nazi’s hun grootste oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Als reactie op een aanslag is in 1944 vrijwel de gehele mannelijke bevolking naar concentratiekampen afgevoerd. Bijna niemand is teruggekomen. U kunt het monument bezoeken en in de gedachtenisruimte meer informatie vinden over dit drama.

NATUUR

Putten is de poort naar de Veluwe. Het grootste natuurgebied van Nederland begint op een steenworp van het centrum. Je steekt de Bosrand over en je bent letterlijk in het bos. Het is niet ondenkbaar dat je op een kwartier lopen vanaf onze winkel een hert of een everzwijn tegenkomt. Ze zijn er genoeg, maar helaas zien ze je vaak eerder dan dat jij ze ziet, met als gevolg dat ze snel wegrennen. Op de Ermelose Heide kunt je genieten van een herder met schaapskudde. Als je daarna even doorfietst komt je bij het unieke stroomdal van de Leuvenumse Beek. Tegenwoordig vrij meanderend en soms kunt u niet verder omdat de weg is overstroomd.

FIETSEN

De Veluwe is een fietsparadijs. Je kunt voor een knooppuntenroute kiezen of gewoon te rijden waar u wilt. Mooi is het overal! In Putten is genoeg parkeer gelegenheid en bij de VVV op het Marktplein kunt u fietskaarten kopen. Geen overbodige luxe, want op de Veluwe kun je nog echt verdwalen. Als je niet bang bent, ga dan eens fietsen in het “Kroondomein”. Vanaf het Uddelermeer naar de Aardhuisweg en daarna door naar Gortel. Als je de goede weg kiest zul je meer wilde beesten zien dan mensen. Draag geen rood kapje of zoiets, tegenwoordig zitten er wolven in het Kroondomein.

WANDELEN

In Putten kun je wandelen over eeuwenoude kerkenpaden, de zogenaamde klompenpaden. In Putten zijn er wel vier en het “Nordenpad” begint midden in het centrum bij de VVV. Wandel over oeroude zandpaden langs boerenerven en snel stromende beken. Je zult verbaasd staan hoe mooi het is. Natuurlijk kunt je ook uw eigen route kiezen: vanaf “Boshuis Drie” kunt u naar het “Solse Gat”, een mystieke plaats in het bos omgeven door hoge beuken en sagen en legenden. Niet gaan als het donker is! Na zonsondergang mag je het bos niet meer in en bovendien spookt het er dan.

 

ONBEKEND

Onbekend, maar zeker niet onbemind is het landgoed ”Schovenhorst”. In het Pinetum en Arboretum staan bomen uit de hele wereld. Oorspronkelijk een proeftuin om te kijken welke bomen er op de woeste Veluwse grond wilden groeien. Nu een volkomen uniek park met onder andere een enorm hoge Mammoetboom uit Californie: De hoogste bomen ter wereld. Het exemplaar in Putten moet nog een paar duizend jaar groeien, maar nu is hij al hoger dan de kerktoren. Ook zijn er een uitkijktoren en een restaurant. Schovenhorst is een parel die je niet mag missen.

WINKELEN

Dat kan uiteraard ook in Putten. We hebben een compact en comfortabel centrum waar het parkeren gratis is. In Putten vind je nog veel zelfstandige winkels en daarmee onderscheiden we ons van de eenheidsworst van de grote steden. Wij hebben nog aandacht voor de klant en zullen er alles aan doen dat je tevreden de deur uitgaat. Putten is het “Modecentrum”van Midden Nederland. Je vindt er de mooiste modewinkels in alle segmenten. Van Klassiek tot Modern en in alle prijsklassen.

LINKS

https://www.vvvputten.nl/nl

http://klompenpaden.nl/klompenpad/norderpad

http://www.phg-putten.nl

http://www.oktober44.nl

http://schapedrift.nl

http://www.schovenhorst.nl/dat

https://www.kroondomeinhetloo.nl

https://www.winkelcentrumputten.nl/

KOSTUUMS

Een wonder van de natuur Niet iedereen staat er bij stil, maar een goed kostuum is puur natuur. We...

HET NIEUWE MARKTPLEIN

Het plein is klaar Het duurt even maar dan heb je ook wat. Bijna een jaar is het Marktplein op...

EEN BEETJE VOORJAAR

Hoe lang duurt het nog? Natuurlijk zijn we nog lang niet zover als het plaatje hierboven. Verre...

Herfst 2020

Herfstvakantie De kleuren in de natuur worden steeds mooier en dat geldt ook voor de nieuwe...

Zomer 2020

Er mag weer veel Nog niet zo lang geleden mochten we alleen naar buiten als het echt noodzakelijk...

                            

Blijf op de hoogte

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u dan nu in! (wij versturen geen nieuwsbrieven aan personen jonger dan 16 jaar)